UM Sarajevo: Šta mlade ljude privlači u agencije

UM_Naslovna-750x375
U seriji intervjua koje objavljujemo sa mladim liderima na našem portalu jedna stvar se provlači gotovo kao konstanta: “Došao/došla sam u agenciju na studentsku praksu i tu ostao/ostala.” Sve ukazuje na to da je studentska praksa u agencijama odliačan izvor mladih kadrova. Studenti stiču praksu, a agencije imaju mogućnost za izvrsnu selekciju kadrova.

Prije mjesec dana nam je upravo o prednostima saradnje agencija i kompanija sa fakultetima svoju kolumnu napisala Nermina Kelić, direktorica agencije UM Sarajevo https://www.media-marketing.com/kolumna/studentska-praksa-je-prilika-za-studente-za-kompanije/. U tekstu je lijepo objasnila koje su to prednosti za obje strane i kako to izgleda na primjeru nekoliko studenata koje je UMprimio na praksu i svi su ostali. Pojedini već rade, iako još nisu završili fakultet. Vode neke od najvećih klijenata. Svi kažu da uživaju u poslu. Tu su godinu dana i još uvijek svakog jutra s nestrpljenjem čekaju da dođu u agenciju.

Inspirisani Nermininim tekstom porazgovarali smo sa mladim uposlenicima agencije UM kako bismo čuli i njihovu stranu priče. Oni su: Azra HasaniLejla VeledarHaris Džebo i Ahmed Hadžić. Sa njima sam u razgovoru proveo vrlo ugodnih sat vremena.

Media Marketing: Kakvi su vam utisci nakon godinu dana?

Azra Hasani: Utisci su odlični, svakim danom je sve ljepše, svaki dan naučim nešto novo. Još uvijek nisam počela da stagniram, otkrivam svijet i dandanas što  pokazuje koliko je naša industrija velika i šta se sve dešava. Prezadovoljna sam, svaki je dan drugačiji, uvijek ima nešto novo. To svakodnevno učenje novog mi je najljepši dio ovog posla.  Super mi je to što je ekipa mlada, imamo iste interese, razumijemo jedni druge, pružamo jedni drugima podršku. Sve u svemu prezadovoljna sam, planiram nastaviti ovim putem pa ćemo vidjeti šta vrijeme donosi sa sobom.

Lejla Veledar: Meni je ovih godinu dana to bilo predivno iskustvo. Mislim da bi ovo mogao biti moj posao i u budućnosti.  Najviše mi se sviđa što je to spoj kreative, analitike i PR-a. Kako reče Azra, nije uvijek jedno te isto, posao je vrlo dinamičan, pruža nam mogućnost brojnih kombinacija.

Haris Dzebo: Kada bacim pogled godinu dana unazad, moji su utisci jako dobri. Nismo o ovome mnogo učili na fakultetu. Uglavnom je bilo govora o tome da klijenti uspostavljaju kontakt sa medijima i na taj način ostvaruju svoju komunikaciju. Kada sam se prijavio u UMza praksu nisam znao šta me očekuje. Jako sam dobro primljen, posao mi se dopao kao i komunikacija sa klijentima. Posao je uglavnom nepredvidiv, pun iznenađenja i zahtijeva stalno učenje, što ga čini vrlo dinamičnim. Kad god mislim da sam dosegao granicu i da nemam više šta naučiti, dobijemo novo istraživanje koje ruši neka stečena saznanja. Ponosan sam što sam dio tima koji doprinosi uspjehu klijentovih brendova.

Ahmed Hadzić: Prvo saznanje bilo je to da mnoge stvari nisu onakve kakvim sam ih učio na fakultetu. Radim u digitalnom odjelu, ali sam prošao i kroz ostale dijelove agencije i upoznao se sa cijelim procesom. Najljepše od svega je to kako su nas primile iskusnije kolege u agenciji. U startu su nam pomogli da proširimo znanje stečeno na fakultetu. Dosta smo toga naučili, znamo gdje smo i znamo da je još mnogo posla pred nama kako bismo mogli kazati da smo ostvareni u čitavom sektoru. U digitalu i ostalim sektorima svakog dana ima prostora za napredak i to je najpozitivnije. Na nama je da budemo otvoreni, da ne budemo skeptični prema informacijama koje dobijamo već da ih primamo pozitivno, procesuiramo i na najbolji način iskoristimo.

Media Marketing: Ahmede, kad kažeš da radiš u digitalnom odjelu to znači da radiš samo media planove za digitalne medije ili radiš i na sadržaju.

Ahmed Hadzić: Mi radimo planiranje kampanja na digitalnim medijima, na društveim mrežama, portalima itd., međutim nekada imamo doticaja i sa razmišljanjem klijenata da li je nešto OK da se plasira kako je planirano, ili neke stvari treba izmijeniti. Lejla je već kazala da smo mi nekako spoj planiranja i digitala. Uvijek pokušavamo s klijentima ostvariti zdravu komunikaciju.

Media Marketing: Imaju li klijenti povjerenja u vas obzirom na vaše godine i vaše ne baš tako bogato iskustvo?

Ahmed Hadžić: Smatram da imaju i smatram da se često, kada upoznate nekog iz medija ili marketing odjela klijenata, malo iznenade jer smo mladi, za nekoga možda i premladi, ali nakon komunikacije na projektu koja je efikasna, kažu kako su mislili da sam stariji nego što jesam. Svo četvero nas smo ozbiljni u poslu, želimo raditi i to najbolje za naše klijente. To je ono osnovno što klijenti prepoznaju kod nas i želimo da takvi ostanemo što duže.

Media Marketing: Kada ćeš početi u media planove svojih klijenata uključivati Media Marketing?

Ahmed Hadžić: Kada nam pošaljete podatke i ubijedite nas da ste medij koji nam treba na određenom projektu, da su vaši čitaoci relevantna ciljna skupina za naše klijente, ili za nekog od njih, za neki konkretan brend.

Media Marketing: Harise, šta je tvoj posao u agenciji?

Haris Džebo: Moj posao je media planiranje za sve osim digitale za The Coca-Cola Company.

Media Marketing: S obzirom da se danas vodi stalni rat između offline i online medija, kako ti i Ahmed to rješavate?

Haris Džebo: Nema mnogo istine u tome da će digitala preuzeti čitavu industriju oglašavanja. Digital raste, to je činjenica. Ugrožava radio i print, ali ne i druge medije kao što je televizija jer je i ona digitalna. Ahmed i ja to rješavamo kao dva džentlmena i profesionalca

MM: Kakva je situacija sa radijom kao medijem oglašavanja. Imam osjećaj da je malo korišten od strane medijskih agencija. Da biste danas uradili kampanju od mjesec dana na radiju, da biste pokrili cijeli medijski prostor trebate uraditi mnogo više posla, nego što vam u finansijskom smislum kao agenciji, donosi emitovanje par spotova ne televiziji.

Haris Džebo: Mi se u poslu ne rukovodimo interesima agencije već interesima klijenata. I ako treba uložiti više truda, mi to uradimo. S druge strane, mnogo je radio stanica prešlo na digitalne platforme i tako povećalo svoju slušanost, naročito u automobilima. Nije radio samo jingl od 20 sekundi. Neke radio stanice imaju ozbiljnije programske projekte, otvorene emisije u kojima učestvuje dosta ljudi. Ti formati su slušani i pružaju šire i kreativnije mogućnosti oglašivačima.

Media Marketing: Lejla, opiši mi malo svoj posao.

Lejla Veledar: Ja radim media planiranje za klijenta Ferrero.

Media Marketing:  Konzumiraš li Ferero?

Lejla Veledar: O, da i to redovno, pogotovo kad završim neki media plan otvori mi se apetit.  Meni je Ferrero, što se slatkiša tiče, u samom vrhu. Sve se nekako podudarilo. Ferrero uglavnom ide na televiziju i ima najljepše spotove J.  Najveći su oglašivač u BiH na televiziji.

Media Marketing: Ispuni li Ferrero svo tvoje radno vrijeme?

Lejla Veledar: Da, zato što je to klijent koji ima 14 brendova, svakog mjeseca je aktivan sa više brendova tako da kad god sjednem za sto imam šta raditi za Ferero.  Naravno, stižem i na neke dodatne poslove. Nedavno sam radila jednu prezentaciju za radio, jedno istraživanje o slušanosti radija.

Media Marketing: Azra, šta je tvoj posao?

Azra Hasani: Ja imam zaduženja na više klijenata. Vrijeme mi je ispunjeno do maksimuma, uvijek imam nešto da radim. Klijenti su stalno aktivni na svim medijima. Imaju različite strategije, pa sam kroz njih uspjela naučiti mnogo toga u ovom poslu. Svako od nas kada je došao ovdje dobio je svog mentora. Oni su imali sve informacije o klijentima i to nam je umnogome olakšalo da ovladamo poslom. Mentore imamo i danas, svakog dana nas obučavaju, razgovaramo, dijelimo informacije…

Media Marketing: Kad danas govorimo o trendovima u oglašavanju onda se najviše govori o personalizaciji komunikacije. Kako vi ostvarujete takvu komunikaciju?

Ahmed Hadžić: Možda je meni najlakše da pokušam odgovoriti na to pitanje. Digital pokušava i teži ka tome da sva komunikacija bude što više personalizirana prema ljudima koji su ciljna skupina. Problem toga jeste što uticajem globalizacije, drugih različitih kultura, pokreta i  stilova dobijamo jako isprepleteno tržište na kojem više nijedna jedinka nije ista, a vrlo je teško do svakoga doći na poseban način.  Ali postoje kampanje, postoje tulovi, postoje kanali kroz koje vi možete svoju poruku ili prilagoditi ljudima do kojih želite doprijeti, ili se oni sami u njoj mogu pronaći. Mislim da je u tome najveća snaga digitala čiji udio u oglašivačkom kolaču raste, sve više imamo digitalno pismenih ljudi.

Media Marketing: Šta vam je bilo najteže u ovih godinu dana, neko iskustvo koje ćete pamtiti?

Ahmed Hadžić: Najteži mi je bio početak u kojem sam dobijao jako mnogo informacija koje sam morao posložiti u svojoj glavi.  U početku smo svi imali dosta treninga na kojima smo primali dosta informacija i stvari koje smo morali naučiti. Taj prvi korak je bio najteži, ali smo ga savladali i odlučili da ostanemo i radimo. Trudimo se da pohvatamo trendove i da ovladamo njima. Ako ostanu na površini, naš rad ne može biti kvalitetan, a mi bismo željeli našim klijentima dati najbolje.

Haris Džebo: I meni je početak bio najteži, mnoge stvari mi nisu bile jasne. Koliko god puta ti mentor nešto objasni, treba ti vrijeme da se to slegne i da sam počneš tako raditi. Mene je užasno nerviralo otići kući s uvjerenjem da nešto ne znam. Neke stvari ne stignem do kraja istražiti na poslu pa onda odem kući i kontam koje je rješenje najbolje kako bih sutra, kad dođem na posao, to mogao primijeniti. Motivisan sam i posao mi nikada teško ne pada, ali me muči kad postanem svjestan da nešto ne znam. Onda se sav zadam da to savladam. Uvijek sam tražio više posla i više različitog posla kako bih što više naučio. Nisam sebi nikada zadao limit u smislu da još samo ovo naučim pa je dosta. Ne, uvijek tražim više.

Lejla Veledar: I kod mene je gotovo sve isto. Svima nam je ovo prvo radno iskustvo. Učili smo i istovremeno radili. Kad sam trebala početi raditi Ferrero, a činjenica je da je riječ o najvećem TV klijentu u BiH, bila sam svjesna da ja to želim i da ja to mogu, ali taj trenutak da ćeš po prvi put preuzeti neku veliku odgovornost i da sve što se desi pokriva tvoje ime, to je bilo najteže iskustvo.

Azra Hasani: Složila bih se sa svima da je najteži bio početak. Znala sam noćima sanjati posao. Imala sam 21 godinu kad sam počela raditi i najveći izazov mi je bio provoditi svakog dana osam ili devet sati na jednom mjestu i sa istim ljudima, i navići se na to da je to moja svakodnevnica, shvatiti da je komfor obiteljskog života koji su mi pružali roditelji završen. Teško mi je bilo navići se sama na sebe.

Lejla Veledar: Mi smo još uvijek studenti ali smo zgrabili priliku koja nam se ukazala. Nismo govorili kako ćemo sačekati da završimo fakultet pa se prijaviti na biro i čekati da nas neko zaposli.

Ahmed Hadžić: U našem zdravom odrastanju uz posao važnu ulogu igra i radna atmosfera koja doprinosi tome da mi, ustvari, ne osjećamo tegobu ujutro što moramo na posao. Ne, dolazimo raspoloženi, puni energije i želje da svakog dana uradimo nešto bolje.

Lejla Veledar: Ja bih samo dodala na ovo što je Ahmed rekao to da smo zaista željni znanja. Nije bilo toliko važno sa kakvim smo predznanjem došli sa fakulteta, već koliko želimo da naučimo, a želimo da naučimo mnogo. Sreća je pa smo došli u agenciju u kojoj smo imali od koga naučiti jer su nam se svi posvetili u želji da nam pomognu. Ako mi nešto treba objasniti svako će ostaviti svoj posao da mi pomogne. Nesebično svi dijele znanje i iskustvo tako da u takvoj sredini nije teško rasti, pogotovo ako to želiš. A mi zaista želimo.

 

Originalni intervju objavljen je na linku> https://www.media-marketing.com/intervju/sta-mlade-ljude-privlaci-u-agencije-na-primjeru-um-sarajevo-kreativnost-dinamika-nijedan-dan-nije-isti-radna-atmosfera-starije-kolege-njihova-srdacnost-spremnost-da-u-svakom-trenutku-podijele-z/