Zajedno za podršku medijima na Balkanu

zajedno-za podrsku-medijima-na-balkanu

Početkom februara je u Sarajevu održan prvi BMAP (Balkan Media Assistance Program) medijski forum pod nazivom “Mediji, tržište i politika: novi izazovi, stare pretnje”. Forum je organizovao u sklopu USAID-ovog Programa podrške medijima Zapadnog Balkana, koji implementira Internews Network uz partnerstvo sa FHI360. Forum je okupio učesnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i sa Kosova.

U forumu su učestvovali vodeći profesionalci medijske industrije, uključujući urednike, novinare, istraživače tržišta, medijske analitičare, marketinške agencije i oglašivače, a među njima i naši predstavnici – Vanda Kučera, potpredsednica I&F Grupe, i Nermina Mašala Kelić, direktorka agencije UM Sarajevo.

Vanda je učestvovala u panelu kojim je forum otvoren, „Održivost medija- kako je dostići”. “Kao rezime ovog foruma, istakla bih nekoliko ključnih reči koje su se, tokom svih razgovora, prosto nametnule: povezivanje / umrežavanje, razgovor, sinergija, otvorenost, upoznavanje. Obzirom na to da je svako pojedinačno tržište našeg regiona zaista malo, za pojedine projekte i ideje je prosto neophodno povezivanje, kako u okvirima i kroz industrijska udruženja tako i jednostavno geografski/regionalno. Kako bismo u procesu komunikacija što efikasnije funkcionisali, činjenicom da i medije i agencije, između ostalog, imaju i zajednički cilj, a to je da za potrebe klijenta komuniciraju sa potrošačima i tržištem uopšte, neophodno je da se (još) bolje upoznamo, da više razgovaramo, da sinergijski radimo na projektima. Sve se ovo na neki način podrazumeva, ali, u svakodnevnom životu,  ipak nije dovoljno prisutno, pokazalo se…”, rekla je Vanda.

U panelu „Regional Media Market: Potential and expectations“, koji razmatra regionalne pozicije i stanje u medijima, kao i potrebe i mogućnosti regionalnog povezivanja,  učestvovala je Nermina. „Naša tržišta su u mnogim aspektima naslonjena jedna na druge. To ni u slučaju medijske industrije nije izuzetak. Mislim da I&F Grupa može da bude odličan primjer kako na pozitivan način iskoristiti ogroman potencijal regionalne saradnje“, dodala je Nermina. 

zajedno-za podrsku-medijima-na-balkanu-2