Nermina Mašala-Kelić: “Tanka je linija između kreativnosti i podataka!”

NERMINA KELIC1200X800-01

Nermina Mašala Kelić posljednjih sedam godina provodi na poziciji direktorice medijske agencije UM Sarajevo, zbog čega je imala priliku surađivati sa velikim globalnim klijentima kao što su Coca-Cola, Master Card, H&M i mnogi drugi. Jedan od najvažnijih aspekata njene karijere je podučavanje i doprinos u stvaranju boljeg profesionalnog okruženja, zbog čega je redovna predavačica na mnogim konferencijama i seminarima, pa tako i na ovogodišnjoj konferenciji Play Media Day 06.

Kroz višegodišnje iskustvo imali ste priliku raditi sa mnogim regionalnim i svjetskim brendovima. Ipak, možete li izdvojiti jednu kampanju na koju ste najviše ponosni i zašto?

Nermina Mašala-Kelić: „Zaista ne bih mogla izdvojiti samo jednu kampanju. Neke pamtim zbog posebno emocionalne priče koja je bila u fokusu. Druge zbog ogromne mašinerije marketinških stručnjaka iz cijelog svijeta koji su se ujedinili da bi nešto bilo implementirano. Treće, opet, zbog fantastičnih rezultata koje smo postigli i nekim ljudima zbog toga promijenili život na bolje. Zato se ne bih usudila da konkretno navedem samo jednu kampanju.“

S obzirom da radite i sa domaćim i stranim brendovima, u kojim stvarima Balkan „zaostaje“ za Europom i svijetom? Što trebamo prepisati od Zapada, ako zanemarimo financije?

Nermina Mašala-Kelić: „Donošenje odluka na bazi podataka, a manje na bazi vlastitog nagađanja. Nemojte me pogrešno shvatiti, vrlo često mi odlučimo nešto na bazi vlastitog osjećaja, pa se to pokaže kao ispravno. Ali, veliki biznisi ne mogu sebi dopustiti da ovise o tome sviđa li se nekom nešto ili ne. Možda ja lično ne preferiram određenu društvenu mrežu, medij ili slično. Ali ako podaci pokazuju da moja ciljna grupa provodi vrijeme tamo i da je to kompatibilno sa filozofijom brenda koji zastupam, onda je to važnije nego moje lično mišljenje o tome.“

Na poziciji ste direktorice UM Sarajevo. Koliko ovakva pozicija svakodnevno zahtijeva izlazak iz zone komfora? Kako ste se naučili nositi sa pritiskom i odgovornošću koje donosi ovakvo poslovno mjesto?

Nermina Mašala-Kelić: „Izaći iz zone komfora znači uhvatiti se u koštac sa mogućim problemima. Rješenje se gotovo nikad ne nalazi u ustaljenom načinu razmišljanja ili djelovanja. Zato je potrebno s vremena na vrijeme izazvati sebe i svoje okruženje da promijeni vlastiti patern ponašanja. Ovakve situacije stvaraju stres i pritisak, ali lično smatram da, dokle god je pod kontrolom, mali nivo adrenalina je pozitivna stvar. Poredani prioriteti i povjerenje u tim sa kojim radite definitivno čine posao lakšim.“

Trenutna pandemija je ušla u sve pore društva i izmijenila sve što se moglo izmijeniti. Kakve kratkoročne i dugoročne posljedice prognozirate za kreativnu industriju?

Nermina Mašala-Kelić: „Kratkoročne posljedice smo već uveliko osjetili. Rezanje budžeta, promjena navika u konzumaciji medija zbog provođenja više vremena kod kuće i sl. su nas natjerali da revidiramo naše planove i preispitamo komunikacijske strategije. Međutim, čak i da sve ovo preko noći prestane (što je teško za očekivati), dugoročno će u svima nama ostati neka doza opreza da bi ovo moglo da se ponovi. Nadam se da ćemo svi zajedno ovo iskustvo iskoristiti kao priliku da na duge staze preispitamo vrijednosti na kojima počiva naše poslovanje.”

Što je sa druge strane, pandemija pozitivno uradila za svijet medija i kreativnu industriju?

Nermina Mašala-Kelić: „Upravo u ovom preispitivanju vrijednosti bi mogao da bude istinski pozitivan efekt. Ako budemo znali prepoznati gdje smo to otišli u pogrešnom smjeru i na neki način se resetirati, to bi mogla biti pozitivna strana pandemije.“

Za koje trendove u komunikacijama mislite da će prevladati u narednom razdoblju?

Nermina Mašala-Kelić: „Social commerce, odnosno integriranje kupovnih platformi u native prostor na društvenim mrežama, augumented reality, voice assistants I sl. su samo neki od rastućih trendova u komunikacijama. Ali, skrenula bih pažnju na drugu stranu medalje. Jeff Bezos je jednom rekao kako ga najčešće pitaju za trendove koji dolaze, ali rijetko tko pita što je to što se neće promijeniti u narednih 10 godina. Mislim da je ovo jako važno. Postoje neka univerzalna komunikacijska pravila koje uvijek trebamo imati na umu, jer nam to pomaže da bolje razumijemo sve promjene koje se konstantno dešavaju.”

Na ovogodišnjem Play Media Day-u ćete podijeliti svoja znanja i iskustva. Što možemo očekivati od Vašeg predavanja?

Nermina Mašala-Kelić: „Svi mi koji radimo u marketingu smo se bar nekad našli u situaciji kad se ljudi podijele na “kreativce” i “exelaše”. Nekad to izgledaju kao dva potpuno suprotstavljena tabora. Ali, kreativnost na bazi istraživanja je nešto što donosi rezultate. Ne očekujem da ćemo u 40-tak minuta predavanja riješiti ovaj kronični problem, ali možemo bar istaći nekoliko dobrih razloga zašto je suradnja dobitna kombinacija. Tanka je linija između kreativnosti i podataka!”

Play Media Day 06 će se održati zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj. Događaj su podržali i Delegacija EU u BiH, kao i Sara voda.

Vidimo se na Play Media Day 06!

Izvor: https://www.bljesak.info/gospodarstvo/flash/nermina-masala-kelic-direktorica-medijske-agencije-um-sarajevo-tanka-je-linija-izmedu-kreativnosti-i-podataka/348460