Od Generacije X do Generacije Z: Četiri žene, četiri priče, jedna agencija

UM Sarajevo je full-service medijska agencija koja je na tržištu Bosne i Hercegovine prisutna punih 25 godina, prvo kao medijski odjel McCann Erickson Sarajevo, a od 2013te pod imenom UM kako je to praksa sa uredima širom svijeta. Dio je globalne IPG grupacije, a u regionu je članica I&F komunikacijskog sistema sa oko 450 uposlenih, od toga preko 40 marketinskih eksperata na tržištu BiH. Već dugi niz godina žene čine više od ¾ agencijskog tima. Ovoga puta pijemo kafu sa četiri divne dame iz UM Sarajevo koje sa nama dijele svoje iskustvo rada u agenciji.

Kafe u agenciji su vrckave, drage, zanimljive i gotovo uvijek brain-stormaste. Tada se povjeravamo, razgovaramo, tražimo rješenja i nalazimo sreću što imamo jedne druge. Naša snaga je u različitosti naših feed-ova. Time je razmjena stavova i iskustava značajnija, kako za lični, tako i za razvoj poslovanja agencije, a najslađe je uz kafu. Na kafi sa ženama u agenciji možete dobiti super savjet, kako napraviti najukusniji bezglutenski hljeb, kako da frizura traje duže, kako balansirati između porodice i posla, te kako uspostaviti uspješnu saradnju sa najzahtjevnijm klijentima na tržištu.

Upoznajte 4 žene iz UM-a, sa različitim godinama iskustva. Šta one misle o branši, ženama u marketingu, te koji su to izazovi u digitalnom marketingu, pročitajte u nastavku.

Amila Fazlić, Account Director (17 godina agencijskog iskustva)

Amila Fazlic

Iskustvo ide s godinama, pa kada kažemo da neko ima bogato iskustvo, nesvjesno zamišljamo osobu u zrelom dobu. Sretna sam da doživljavam godine samo kao broj, jer dinamičnost posla, izazovi, rad s mladim i pametnim ljudima istinski me osvježavaju i obogaćuju svaki dan.

Svaki pojedinac ima potrebu za ličnim razvojem, kako kroz procese obrazovanja i obuke, tako i kroz iskustvo kvalitetene komunikacije unutar jednog team-a. Ta potreba nikada ne prestaje. Radna sredina mora biti rasadnik dobrih ideja i kreativnog  pristupa rješavanju problema, a za to je potreban konstantan hod u korak s vremenom.

Svijet je brz, momentaran, nestrpljivo žedan instant rješenja svojih problema i ispunjavanja težnji. Time je posao u branši zahtjevniji, ali i poticajniji. Izazovi savremenog marketinga leže u definisanju potreba i ponudi dobrih i brzih rješenja, a da pri tome zadržimo kreativnost i pragmatičnost sa dostatnom dozom empatije, jer naš publikum je dobro informisan, pametan i pronicljiv.

Posebno sam ponosna na partnerske odnose s našim klijentima, koji prepoznaju snagu naše kreativne misli i s povjerenjem nam prepuštaju realizaciju ideja koje, kao po pravilu, bivaju prepoznate i nagrađivane. Kako smo mi kompanija koja teži ka društvenoj i ekološkoj osvještenosti, zadovoljstvo kreiranja i realizacije kampanja sa ovim predznakom nas čini izuzetno ponosnima.

Lejla Zeba, Account Manager (10 godina iskustva u agenciji)

Lejla Zeba

Put od studentice zadnje godine mastera do Account managera, supruge i majke divnog dječaka. Svega se nakupilo u ovih deset godina, koje su tako brzo prošle. Radimo i rastemo skupa.

Šta se sve krije u svijetu marketinga i medijskog oglašavanja, koji su to trnoviti putevi, usponi i padovi znaju samo ljudi koji to proživljavaju. Ovo nije klasični posao koji radiš od 8 do 16h, ovo je posao koji se živi. Svaki dan je drugačiji, jer koliko god misliš da nakon toliko godina rada imaš šablon i znaš šta te očekuje taj dan na poslu, uvijek se desi neki ad-hoc request koji zahtjeva hitnu reakciju. Ali na kraju priče, svi smo sretni kada ostvarimo cilj, ostvarimo saradnju sa novim klijentom, pustimo prvu kampanju on air i naravno kada dobijemo pozitivan feedback za istu. Zaista uživam u cijelom procesu, od istraživanja i kreiranja strategije do same implementacije. Živimo svakodnevne izazove i promjene, pomjeramo svoje granice.

Mnogo stvari sam naučila kroz ovu industriju, i još uvijek učim i radujem se cijelom procesu koji me čeka. Dugodišnja iskustva sa velikim domaćim i inostranim klijentima su ono što nas ispunjava i tjera da se uvijek krećemo ka naprijed. Raznoliki klijenti nose velike izazove, ali i velika iskustva i znanja sa sobom. Ovu industriju nazivaju ženskom industrijom. Složila bih se, zaista nas je više u ovom poslu i sretna sam što sam imala priliku da upoznam, ali i radim sa mnogim ženskim ikonama ovog svijeta.

Svjedočila sam mnogim promjenama koje su uticale na rad, posebno u proteklom periodu koji je bio jako izazovan kako za cijeli svijet, tako i za našu branšu. Novo vrijeme nas je naučilo da moramo biti spremni na sve, uvijek imati asa u rukavu. Fleksibilnost i brza adaptacija su jako bitni, kako bi se uvijek dočekali na noge. Ali shvatili smo da uz dobar tim i adekvatnu podršku sve je lakše i sve možemo podnijeti i pobijediti. Iza nas je jedan veliki sistem i sretna sam što sam u agenciji koja je prije svega family friendly, koja ulaže u istraživanja, alate, edukacije, seminare. Uvijek imamo prilike za dodatna učenja, što zaista znači, jer smo up to date sa svim promjenama na tržištu.

Azra Halilović, Account Manager (5 godina iskustva u agenciji)

Azra Halilovic

Iako sam u agenciji krenula sa praksom u studentskim danima, mali i uporni koraci doveli su me do trenutne pozicije Account Managera. Svakim danom sve više vjerujem da je karijerni put koji sam izabrala ispravan za mene. Zašto? Marketinška industrija mi je oduvijek bila vrlo zanimljiva, ali sada kada sam dio nje, shvatam da je to prava zemlja čudesa, veliko polje neistraženih i novih ideja koje su na nama da ih otkrivamo i pretvaramo u realnost.

Mogućnosti u ovoj industriji su beskonačne, posebno za one koji vole ispitati, analizirati, razjasniti, rasvjetliti i otkriti. Ima ovdje i ‘rudarskog’ posla, kako ga volimo zvati u agenciji, ali gdje je zabava ukoliko malo ne zasučeš rukave.

Rad u agenciji za mene je bio prvenstveno odrastanje u poslovnom, ali i u privatnom životu. U čitavom procesu moje kolege su bili tu za mene kao veliki navijački tim. Lista stvari koje sam naučila je prilično duga, ali i dalje nastavljamo napredovati zajedno. Posebno sam sretna što sam imala priliku da svoje prvo poslovno iskustvo imam upravo u UM-u Sarajevo, koja je dio velikog sistema koji nam omogućava koristištenje najboljih tehnologija za učenje i rad s klijentima.

Kroz posao ali i prisustvujući velikom broju konferencija i sastanaka većinom sam se susretala sa uspješnim ženama što me je uvijek motivisalo da i ja jednog dana postanem upravo takva – žena koja učinkovito žonglira između svih obaveza, neovisna je i jaka.

Dina Bašagić, Digital media planner (4 godine agencijskog iskustva)

Dina Basagic

Kao neko ko se sa prvim poslom, i to agencijskim, susreo već tokom studentskih dana, sada poslije gotovo 4 godine, mogu reći da mi je isti veoma izazovan, dinamičan, ali i kreativan, te pruža mnoge prilike za učenje, rast i napredovanje. Kada se uči i posao obavlja u profesionalnom okruženju, sa brendovima koji su velika svjetska imena, vrlo brzo steknete širu sliku o ovoj industriji i radu u njoj.

Networking je nešto bez čega ova industrija ne funkcioniše. Širenje mreže poznanstava s ljudima iz raznolikog spektra branši, prepoznajemo kao jednu od boljih strana našeg posla. Mogućnosti za razvoj i napredovanje u marketing svijetu su zaista velike, kako one koje donose unaprjeđenje vještina, tako i pozicije. Na kraju dana, ono što ispunjava i usrećuje svakoga od nas je lična satisfakcija kao posljedica dobro odrađenih i uspješnih kampanja, od kojih se mnoge dugo pamte, zadovoljni klijenti i ostvareni rezultati.

Primjetno je da su upravo žene te koje većinom nalaze svoje mjesto u svijetu marketinga. Žene imaju brojne kvalitete koje ih čine idealnim zaposlenicama u ovoj branši. One su kreativne, empatične (lako mogu prepoznati potrebe klijenta i kupca), te imaju dobre komunikacijske vještine i sposobnost za timski rad, kao i multitasking koji je neophodan u ovom poslu.

Razvojem tehnologije I povećanjem konkurencije na tržištu, raste sve više potreba za uspješnim digitalnim kampanjama I optimizacijom istih.

Digitalizacija i automatizacija donose brojne prednosti za kompanije u našoj državi, od kojih su najveće pristup globalnom tržištu i klijentima i jednostavnija komunikacija s publikom, što automatski smanjuje troškove i povećava produktivnost. Najveći izazovi u digitalnom svijetu su uvođenje novih trendova i konstantne inovacije, za čije praćenje je neophodna edukacija zaposlenih u industriji. 

Atraktivna promjena u digitalnom svijetu u posljednjem periodu je uvođenje korištenja umjetne inteligencije kroz različite segmente života i poslovanja, sve više postaje neophodna za korištenje u digitalnoj svakodnevnici.

Na kraju, ono što dodatno otežava digitalizaciju u kompanijama u našoj zemlji jeste loš pravni okvir za zaštitu digitalnih sredstava, što stvara rizike za kompanije. Možemo zaključiti da digitalna industrija u BiH ima veliki potencijal za rast i razvoj, ali još uvijek postoje izazovi koje je potrebno prevazići kako bi se ostvarile maksimalne prednosti. Mi smo spremni za to.

Izvor: Woman.comm